Zo kies je de juiste tennisbal

"Kies een tennisbal die bij je past"

In principe zijn er twee grote groepen tennisballen, namelijk de gasgevulde (pressurized)
en de drukloze (pressureless) ballen.
Speciaal voor de kids vanaf 4 jaar en beginnende volwassenen zijn er de (gasgevuldede) Stage ballen. Deze ballen hebben een lagere compressie (druk) waardoor ze minder hard en minder snel stuiten. Voor training zijn er dan nog de (drukloze) trainingsballen (met een langere levensduur).
De standaard kleur voor tennisballen was eerst wit en is nu al jaren geel.
De gele kleur is later erbij gekomen nadat testen hadden laten zien, dat geel op de meeste ondergronden beter zichtbaar is (en blijft).
Voor trainingsballen wordt (vanwege de herkenbaarheid) soms ook de combinatie geel/wit gekozen (tegenwoordig is ook daarbij geel gangbaar). Witte ballen zijn zo goed als niet meer te koop.

Alle (wedstrijd)ballen moeten aan richtlijnen voldoen van de Internationale Tennis Federatie (ITF). Dat heeft vooral te maken met gewicht, diameter en stuithoogte. Binnen deze 'rules' is er een vrij grote marge zodat er grote kwaliteitsverschillen tussen ballen kunnen zijn. Ook de afwerking is daarbij van belang, vooral de kwaliteit van het vilt en de zichtbaarheid.

In Nederland moeten ballen ook voldoen aan KNLTB richtlijnen wanneer ze voor KNLTB wedstrijden worden gebruikt. Inmiddels heeft de KNLTB voor tennisballen al vijftig jaar een nauw samenwerkingsverband met Dunlop. Dunlop is werldwijd en in Nederland het #1 tennisballenmerk. De Dunlop Fort Max TP is de meest gebruikte bal voor wedstrijden en toernooien in Nederland.

"Vervang je tennisballen regelmatig"

Ja, ook tennisballen slijten. Een gasgevulde bal wordt in het gebruik zachter (de rubberen binnenbal is hygroscopisch en het gas ontsnapt langzaam).
Dan maar een drukloze bal kiezen die altijd meegaat? Nee, ook dat werkt niet.
Want bij een drukloze bal slijt in het gebruik de viltlaag (terwijl de druk lang hetzelfde blijft).
Na verloop van tijd voelt dus zowel een zachter geworden gasgevulde bal maar ook een drukloze bal met versleten vilt aan als een 'ardappel'.
Dat is zonde van je spel en het kan je ook nog je arm kosten. Vervang je ballen dus op tijd.
Vuistregel voor de gemiddelde tennissser: een keer per week spelen is een keer per drie maanden nieuwe ballen kopen.

Pressurerized (gasgevuld)

De gasgevulde bal is de meest comfortabele tennisbal. Hij komt minder hard op het racket en 'voelt' dus ook zachter aan. Gasgevulde ballen zijn voor wedstrijden en teornooien de meest gebruikte ballen. Nadeel van een gasgevulde bal is, dat de gasdruk door het rubber van de bal geleidelijk aan gaat ontsnappen. Om die reden worden gasgevulde ballen in een tin geleverd dat onder druk staat. De druk in het tin voorkomt dat gas uit de bal ontsnapt. Maar dat gebeurt wel, zodra het tinnetje geopend is.
Wanneer je een nieuw tin opent, hoor je het sissen van de ontsnappende overdruk. Het gebeurt natuurlijk sneller wanneer de bal gespeeld wordt. Bij iedere slag verwdijnt dan een kleine hoeveelheid gas. De binnendruk in de bal wordt dan minder en dat heeft invloed op de stuithoogte en stuitsnelheid. Om die reden worden gasgevulde ballen bij grote teornooien om de zeven (7) games vervangen. Wil je lang met een tennisbal doen? Dan kies je het beste voor een drukloze bal. Wil je comfortabel tennissen en je arm ontzien? Dan kies je het beste voor een gasgevulde bal. Gasgevulde ballen zijn er in vele prijsklasse. Dunlop heeft bijvoorbeeld prima gasgevulde ballen voor een redelijke prijs.


Pressureless (drukloos)

Kenmerkend voor een drukloze bal is de langere levensduur. In plaats van een gasdruk in de bal wordt bij een drukloze bal de rubber kern van de bal harder en/of dikker gemaakt. Het is om die reden dat een drukloze bal ook zwaarder aanvoelt. Om dezelfde reden stuit een drukloze bal iets sneller en iets hoger. Omdat uit een drukloze bal dus ook geen gas kan ontsnappen, worden deze ballen niet in gesloten tins geleverd maar in (meestal) kartonnen doosjes. Aan de 'verpakking' zie je dus al met wat voor een soort bal je te maken hebt.
Drukloze ballen zijn vooral geschikt om op kunstgras te spelen. Juist daar komt de iets hogere stuit goed van pas. Voor de langere levensduur hoef je het eigenlijk niet te doen. Want ook drukloze ballen hebben niet het eeuwige leven. Door de hardere of dikkere 'binnenbal' stuit de bal ook harder en dat zorgt voor extra slijtage van het vilt. En een tennisbal met een afgesleten vilt voelt aan als een aardappel. Ook dan kun je maar beter nieuwe ballen kopen.

Training

Ook trainingsballen zijn in de regel drukloos (zie uitleg hiervoor). Soms worden ze nog in een kleurencombinatie geel/wit geproduceerd om de herkenbaarheid als trainingsbal op de baan te verhogen.
Tegenwoordig zijn ook trainingsballen meestal geel. Anders dan de "normale" tennisballen worden trainingsballen in de regel (omdat trainers veel ballen nodig hebben) in emmers of polybags van 60 stuks of meer geleverd.
De kwaliteit van de afwerking van deze ballen ligt vaak lager (maar daar heb je bij de training geen last van).

Stage (kids)

Stage ballen zijn speciaal voor de allerjongsten gemaakt (maar ook voor volwassenen die beginnen met tennis). Het belangrijkste kenmerk is, dat de compressie (druk) in de bal is verlaagd. Door deze lagere druk wordt de stuit en de hoogte daarvan verlaagd en vertraagd. Hierdoor krijgen kids (beginnende volwassenen) meer tijd om op de juiste manier op de juiste plek te gaan staan. Ook is er dan meer reactietijd. Kids kunnen dan rustig uithalen, doorzwaaien en retourneren. Met Stage ballen wordt het leren tennissen pas echt een plezier.
Vaak maken ouders de fout om aan hun kids afgedankte ballen te geven om mee te oefenen. Ze vergeten dan echter, dat deze ballen, die al redelijk versleten zijn, nog steeds een veel te snelle en te hoge stuit hebben. Kids zijn dan meer met het oprapen van ballen bezig dan met retourneren. Enthousiasme verdwijnt dan snel.
Wil je je kids een plezier doen? Koop dan Stage ballen. Ze zijn er in drie verschillende uitvoeringen en kleuren om het verschil ook visueel duidelijk te maken. Stage 3 (rood) vanaf 4 jaar. Stage 2 (oranje) vanaf 5 jaar. Stage 1 (groen) waarbij de compressie alweer net iets hoger ligt, vanaf 8 jaar (deze zijn ook het meest geschikt voor de startende volwassen tennisser). Dunlop is de huisleverancier van de KNLTB voor Stage ballen.


Quote

Koop niet "zomaar" een tennisbal...maar een bal die bij je past

TennisWorld legt de lat hoog ...

MET INFORMATIE EN ADVIES