Zo kies je het juiste tennisracket

"Kies een tennisracket dat bij je past"

De meeste websites laten als 'beste keuze' de rackets zien van topspelers als Nadal, Federer, Sharapova, Williams en ga zo maar door. Grote onzin natuurlijk. Want hun racket vindt je niet in de winkels. Rackets van professionals worden namelijk allemaal persoonlijk getuned. Als 'normale' tennisser heb je daar dus niets aan. Jij verdient er ook geen miljoenen mee, jouw kost het geld. Koop dus niet "zomaar" een racket, maar een racket dat bij je past en speel bij voorkeur altijd eerst met een demo.
Op TennisWorld laten wij op performance(speel)niveau de rackets met de beste prijs-/kwaliteitsverhouding zien. Wij beoordelen ook niet subjectief op de baan maar objectief aan de hand van technisch bekende en nameetbare gegevens. Daar heb je wel wat aan.
Wij laten ook geen "honderd" rackets zien, maar slechts enkele. Dat maakt de juiste keuze mogelijk en makkelijk. . Wij richten ons ook niet op de professional maar op de 'normale' tennisser. Met een 1e, 2e, 3e keuze (gold, silver, brons) maken wij dan in een enkele oogopslag de juiste keuze makkelijk en mogelijk.
Je kiest een racket dat bij je past op basis van je speelniveau. Zo simpel is het in feite.
Wanneer je als recreant een (zwaar) CONTROLE racket wilt met een klein blad, dan zit je al fout. En wanneer je als wedstrijdspeler een (licht) racket met veel POWER en een heel groot blad wilt, dan zit je in feite ook al fout. Want de power produceer je als wedstrijdspeler zelf. Maar bij een recreant moet het racket juist wel extra POWER (en comfort) leveren.

H Hou bij de keuze van je racket dus met het volgende rekening.
Een 'controle' racket is geschikt voor de wedstrijdspeler en (iets beperkter) voor de clubspeler. Dus absoluut niet voor de recreant.
Een 'allround' racket is vooral geschikt voor de clubspeler maar ook (iets beperkter) voor de wedstrijdspeler en (nog beperkter) voor de recreant.
Een 'power' racket is voor de recreant en de clubspeler ideaal maar kan net zo goed ideaal zijn voor de wedstrijdspeler.
De uiteindelijke keuze heeft niet alleen met performance maar ook met swinggevoel te maken (dus hoe voelt het racket aan in de swing). Met swing is dan bedoeld het gevoel van het racket qua gewicht en balans tijdens het uithalen en vooral tijdens de doorzwaai.
Kleine TIP: volg met je ogen de bal en niet het doel.
Let op: per spelersniveau zijn overlappigen mogelijk. Vergelijk dus goed de technische specificaties onder de link bij ieder racket.
En voordat je een racket koopt, speel altijd eerst met een demo (bij de betere dealers verkrijgbaar).
Belangrijk bij de keuze is dus de juiste 'match' van speler, speelniveau en racket.

"Vervang je tennisracket na enkele jaren"

Ook van het beste graphite racket loopt de performance door het gebruik langzaam maar gestaag terug.
Na enkele jaren gebruik is dus ook het beste racket qua eigenschap "versleten". Uiteraard is dat (mede)
afhankelijk van je speelniveau en de frequentie dat je speelt. Het gevolg? Minder balversnelling, minder
controle, minder comfort en een hogere armbelasting met kans op een tennisarm.
Vuistregel voor de 'gemiddelde' tennisser: vervang je racket na drie tot vijf jaar.

Controle

Een controle racket geeft controle. Een controle racket is in de regel vrij zwaar, heeft een klein blad (90-98 inch), een smal en flexibel frame, een 'normale' lengte van 27", een gripweight balans en heeft zo min mogelijk technische 'franje'. Een controle racket is (op normaal niveau) optimaal geschikt voor de betere en sterkere toernooi- en wedstrijdspeler (M/V). Wanneer het gewicht niet al te hoog is, dan is een controle racket ook geschikt voor de betere dames en aanstormend jeugdtalent.
Rackets met een TennisWorld TESTED OK Gold predikaat zijn naar onze beoordeling de beste qua prijs- kwaliteitsverhouding.


Primaire doelgroep: Toernooi- en wedstrijdspeler


Allround

Een allround racket geeft een mix van controle met power. Het blad van een allround racket is rond de 100 sq.in (dus iets groter dan standaard), het frame is meer dan gemiddeld breed, het is ook iets stijver en het racket is iets langer (27.5") en ook minder zwaar. Ook de balans is meer uitgewogen. Meestal (niet altijd) is er extra ondersteunende techniek ingebouwd. Een allround racket is (op normaal niveau) optimaal geschikt voor de clubspeler tot wedstrijdspeler, en, bij een niet te hoog gewicht, ook voor dames en aanstormend talent (M/V).
Rackets met een TennisWorld TESTED OK Gold predikaat zijn naar onze beoordeling de beste qua prijs- kwaliteitsverhouding.


Primaire doelgroep: Clubspeler

Power

Een power racket geeft extra power. Een Power racket is voor dat doel in de regel vrij licht, met een groter blad (105 - 110 sq.in), een breder en stijver frame dat iets langer is en het gewicht (balans) ligt in de richting van de top. Een power racket is dus altijd topzwaar, d.w.z. het 'hangt' iets. Dan is er ook vaak (veel) extra techniek ingebouwd om het racket niet alleen makkelijker maar ook (afgezien van het 'hangen' wat een hogere armbelasting geeft) extra comfortabel te laten spelen. Om die reden is zo'n racket meestal vrij duur (maar het loont). Een power racket is (op normaal niveau) optimaal geschikt voor de recreatieve tennisser en clubspeler (M/V).
Rackets met een TennisWorld TESTED OK Gold predikaat zijn naar onze beoordeling de beste qua prijs- kwaliteitsverhouding.


Primaire doelgroep: alle speelniveau's

(Top) Junior racket

Een (beter) Junior racket is in feite een 'gestripte' versie van het vergelijkbare senior racket (W/M). Het racket is altijd een graphite composite (nooit aluminium), het is lichter, makkelijker hanteerbaar en dus sneller en vooral korter (afhankelijk van leeftijd). Ook heeft zo'n racket altijd een kleinere grip. Kortom: een (top)jeugdracket is speciaal gemaakt voor de (betere) jeugd en in de regel te gebruiken tussen de 9 en 11/12 jaar.
Rackets met een TennisWorld TESTED OK Gold predikaat zijn naar onze beoordeling de beste qua prijs- kwaliteitsverhouding.


Primaire doelgroep: hoger junior speelniveau tot 11/12 jaar
(voor beginnende jeugd zijn er goedkopere aluminium rackets die wij hier niet beoordelen).


Quote

Koop niet "zomaar" een tennisracket...maar een racket dat bij je past

TennisWorld legt de lat hoog ...

MET INFORMATIE EN ADVIES